Uitgekeken op je glazen? Gewoon pimpen met Cricut!

28 maart 2023

Soms ben je een beetje uitgekeken op je interieur en dan kan je een nieuw kleurtje op de muren zetten of wat nieuws omhoog hangen. Maar wat als je je servies beu bent? Zeker niet vervangen: gewoon pimpen! Met wat zelfklevende vinyl en een Cricut machine, blaas je je glazen in een handomdraai nieuw leven in!

Er zijn tientallen kant-en-klare projecten in de Cricut Design Space als je even zoekt op ‘glassware’. Of je maakt gewoon je eigen ontwerp! Nog een optie is de bestaande projecten personaliseren door bv. namen toe te voegen. Zo hoef je niet van nul te beginnen en is het toch echt jouw ontwerp.

Zin om te starten? Wat dacht je van deze gepersonaliseerde fruitige glazen? Het project staat klaar in Design Space om meteen aan te beginnen.

Wat heb je nodig?

  • Cricut machine
  • Transfer Tape
  • Pelhaak
  • Schraper
  • Permanente Vinyl, in een kleur naar keuze
  • Glazen

Stap 1: Maak je ontwerp

Je vindt dit kant-en-klaar project in de Cricut Design Space. In dit ontwerp kozen we zelf al enkele kleurtjes en namen, maar uiteraard kan je die volledig aanpassen naar jouw wensen. Klik eerst op ‘Customize’ op de projectpagina. Dan kan je de tekst aanpassen door de woorden te selecteren die je wil aanpassen en jouw eigen tekst te typen.

Om te zorgen dat de afbeeldingen en woorden exact zo uitgesneden worden als in Cricut Design Space, moet je beide selecteren en op ‘Groeperen’ klikken. Op die manier worden de afbeelding en tekst verbonden en blijft alles mooi uitgelijnd en op zijn plaats wanneer je je ontwerp uitsnijdt.

Stap 2: Start met snijden

Nu je ontwerp klaar is, kan je het maken! Cricut Design Space begeleidt je met aanwijzingen over hoe je je ontwerp uitsnijdt in vinyl. Je herhaalt dezelfde stappen voor elke kleur vinyl die je gebruikt. In dit ontwerp selecteerden wij 6 verschillende kleuren, maar jij kiest zelf hoeveel kleuren je graag gebruikt voor je gepersonaliseerde glazen.

Een tip voor je vinyl: om ervoor te zorgen dat het vinyl mooi blijft bij veelvuldig gebruik en dito wasbeurten, gebruik je best permanente vinyl. Die is ook ideaal als je de gepersonaliseerde glazen graag als geschenkje meegeeft aan je gasten na de maaltijd. Als je de gepersonaliseerde glazen maar 1 keer gebruikt, is verwijderbare vinyl beter geschikt.

Step 3: Verwijder het teveel aan vinyl en breng het design op de glazen

Gebruik een pelhaak om het teveel aan vinyl te verwijderen nadat je ontwerp is uitgesneden. Je Cricut toestel snijdt een ontwerp steeds uit aan de omtrek. Dat betekent dat er nog extra stukjes vinyl kunnen zijn die niet in jouw ontwerp passen. Die moet je allemaal weeden en weghalen.

Zodra je daarmee klaar bent, plaats je Transfer Tape op je ontwerp. Die hecht zich tijdelijk aan het vinyl zodat jij alle deeltjes van je ontwerp tegelijk van de ondergrond kan afpellen en elders weer op kleven, zoals dus op je glazen.

Om ervoor te zorgen dat de Transfer Tape zich mooi hecht aan je vinyl, gebruik je een schraper. Het is belangrijk dat die twee zich mooi aan elkaar hechten want als dat niet het geval is, krijg je de vinyl mogelijk niet los van de ondergrond.

Nadat je je ontwerp van de ondergrond hebt losgemaakt met de Transfer Tape, plaats je het ontwerp op je glazen en strijk je alles mooi glad met de schraper om bubbels en rimpels eruit te halen. Zorg ervoor dat je ondergrond schoon en droog is. Met een pluizenborstel en wat alcoholdoekjes verwijder je gemakkelijk vuil en stof. Zodra je al deze stappen doorlopen hebt, kan je de Transfer Tape verwijderen van je glas, en blijft het vinyl ontwerp zelf mooi op zijn plaats.

Pro tip: start bij het weeden aan de binnenkant van je ontwerp en werk naar de randen toe. Zo zorg je ervoor dat je de juiste stukken vinyl verwijdert. Het zou jammer zijn per ongeluk een stuk van je ontwerp weg te halen!

En dan de belangrijkste stap…

Toast op én met jouw nieuwe glazen!

Je bent klaar. Dankzij deze 3 eenvoudige stappen heb jij een gloednieuwe set glazen. Proost!

We zijn benieuwd hoe jouw glazen eruit zien, dus deel ze zeker op Instagram en tag ons via @cricut_nl.