Tips en tricks Cricut-kaartenmat 2 x 2

28 maart 2023

Alles wat je nodig hebt voor dubbel zoveel plezier met kaarten maken.

Wil je snel en eenvoudig kaarten maken met je Cricut Explore of Cricut Maker? We hebben tips en tricks om je op weg te helpen met Cricut-kaartensets met je Cricut-kaartenmat 2 x 2. De Cricut-kaartenmat 2 x 2 maakt tot 4 kaarten tegelijk en is compatibel met de Insert Cards, Cutaway Cards en foliekaartset. Met de mat kun je kant-en-klare ontwerpen of aangepaste ontwerpen gebruiken in Design Space.

Cricut Insert Cards maken met gebruik van kant-en-klare projecten

Open Design Space en zorg ervoor dat je je Cricut Maker- of Cricut Explore-apparaat hebt geselecteerd.

Selecteer ‘Alle categorieën’ of selecteer de categorie ‘Kaarten’ in het vervolgkeuzemenu. Typ vervolgens je zoekterm om een selectie van vooraf ontworpen, ‘kant-en-klare’ kaarten weer te geven. Elk kaartontwerp kan worden aangepast aan verschillende maten, zodat het overeenkomt met wat er in je kaartenset zit.

Kaartensets zijn er in verschillende maten, die ook compatibel zijn met Cricut-kaartenmat 2 x 2. Hier is een lijst van alle kaartformaten die met deze mat werken.

  • R10: 8,9 cm x 12,4 cm
  • R20: 10,8 cm x 14 cm
  • R30: 11,4 cm x 15,9 cm
  • R40: 12,1 cm x 16,8 cm
  • S40: 12,1 cm x 12,1 cm

Opmerking: de ‘R’ voor het kaartformaat geeft aan dat het een rechthoek is. De ‘S’ geeft aan dat de kaartvorm een vierkant (square) is.

Bonustip: veel van de kant-en-klare projecten gebruiken ook een machinecompatibele pen (of drie!). Het uitgesneden gedeelte komt overeen met de kleur van je inzetstuk, dus bekijk hoe je penkleur eruit ziet op de kaarten zodat je de manier waarop ze er samen uitzien leuk vindt.

Nog een bonustip: maak je kaart EXTRA speciaal door een combinatie van pennen en folie te gebruiken.

Cricut Cutaway Cards ontwerpen

Cutaway Cards brengen een snede aan op het achterpand, wat betekent dat lichte sneden rond de kaart worden gemaakt, zodat het contrasterende materiaal eronder zichtbaar wordt. Met Cutaway Cards hoef je geen ruimte te laten voor sleuven die een insteekkaart op zijn plaats houden. Zo ga je aan de slag:

  • Gebruik de ontwerpinstelling Cutaway Cards om de kaarten te ontwerpen.
  • Voordat je het ontwerp aanpast, selecteer je de grootte en vorm van je kaart in het vervolgkeuzemenu. Zorg ervoor dat dit overeenkomt met de materialen van je kaartset. Dit voegt een laag toe die de indeling van je kaart op je canvas intekent.
  • Voeg afbeeldingen en tekst toe aan je kaart en zorg ervoor dat het formaat past in je indeling. Zorg voor het beste resultaat ervoor dat je ontwerp geen stukken heeft met een diameter van minder dan 3 mm.
  • Verberg de indelingslaag en de vierkant- of rechthoeklaag voordat je snijdt.

Zoals bij elk ontwerp hebben we een paar tips om het maken van Cutaway Cards gemakkelijker te maken. Hier zijn enkele dingen om te onthouden bij het ontwerpen van jouw kaart:

  • Voeg een vierkant of rechthoek achter je ontwerp toe in de kleur van de kaart die je gaat gebruiken.
  • Gebruik de bewerkingsbalk voor elke laag om de kleur van de achterkant en de penkleuren te wijzigen om je ontwerp weer te geven.

En vergeet niet dat Cutaway Cards een beetje voorbereiding nodig hebben voordat je begint met snijden. Bevestig je achterstuk voordat je je kaart in je snijapparaat plaatst. Dit helpt ervoor te zorgen dat elk stuk precies blijft waar het hoort.

Voorbereiding voor het snijden

Wanneer je op ‘Aan de slag’ klikt, word je naar een scherm gestuurd waarin je mogelijk wordt gevraagd om je mat te selecteren. Kies ‘Op kaartenmat: voor voorgevouwen kaarten’ en klik op doorgaan. Design Space schikt en centreert automatisch kaarten op de mat, waardoor dezelfde kleuren en maten bij elkaar blijven. Wijzig de plaatsing van je ontwerp door simpelweg te selecteren en naar de gewenste open ruimte te slepen. Je kunt ook het vervolgkeuzemenu aan de linkerkant gebruiken om de kaartgrootte te wijzigen (zolang het ontwerp in de grootte van de voorinstellingen past), zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.

Als je meerdere exemplaren van dezelfde kaart wilt maken, verhoog je gewoon het aantal projectkopieën.

Kaarten snijden en monteren

Houd de plakkerige delen van de mat bedekt met de beschermfolie van de mat, met de glanzende kant naar beneden, totdat je klaar bent om je mat te gebruiken.

Begin met de kaart in de linkerbovenhoek, open de voorgevouwen kaart een beetje en schuif de achterkant van de kaart onder de spleet van de kaartmat en houd de kaart vlak tegen de bovenkant van de kaartsleuf en met de vouw vlak tegen de rand. Maak de bovenkant van de kaart gelijkmatig glad tegen de kaartenmat, zodat alleen de bovenkant van de gevouwen kaart wordt gesneden. Herhaal dit met eventuele extra kaarten en zorg ervoor dat de plaatsing van de kaarten overeenkomt met het voorvertoningsscherm. De onderstaande afbeeldingen laten zien hoe dit moet.

Als je pennen en/of het Cricut-foliegereedschap gebruikt, moet je de aanwijzingen op het scherm volgen voor de juiste kleur en dikte. Selecteer vervolgens de juiste snij-instelling uit het materiaalmenu.

Plaats de Cricut-kaartenmat 2 x2 onder de machinebladen en tegen de rollen. Verplaats vervolgens je vier witte wielen naar het midden van de balk, zodat ze uitgelijnd zijn met het midden van de kaartenmat. Deze stap is belangrijk: zorg ervoor dat de sterwielen goed zijn geplaatst, zodat ze de mat vasthouden en geen ongewenste markeringen op je kaarten te creëren. Laad vervolgens de kaartenmat en druk op de knop ‘Start’. Verwijder na het snijden de kaartenmat en verwijder voorzichtig elke kaart.

Bonustip: controleer voor het verwijderen één hoek om er zeker van te zijn dat het snijden is gelukt. Zo niet, druk dan op Start om nogmaals te snijden.

Nog een bonustip: gebruik je schraper bij één hoek van elke kaart om de gesneden kaarten te verwijderen van de mat. Zo voorkom je dat er vet van je handen op de mat komt.

Nog een paar tips en tricks

  • Verwijder nadat je de kaart van de mat hebt verwijderd, overtollige stukjes papier van de mat met behulp van de schraper.
  • Plaats bij Insert Cards het contrasterende inzetstuk door de hoeken voorzichtig in de hoeksleuven van de kaart te steken.
  • Pak bij Cutaway Cards de uitsnijdingen voorzichtig op met een wegsnijmesje op de nauwste hoeken van de sneden en trek ze met je vingers of pincet weg.

Bezoek ons Helpcentrum voor meer antwoorden op je vragen over je Cricut-kaartenmat 2 x 2.