Getest en goedgekeurd: 6 wist-je-datjes over Cricut-materialen

28 maart 2023

Op Cricut kan je bouwen en vertrouwen. Alle materialen zijn zorgvuldig ontworpen op maat van de verschillende Cricut machines. Van dikte en kleefkracht tot schuurbestendigheid en veiligheid: alles ondergaat een streng testproces. Alleen zo kunnen we kwalitatieve producten maken die een duurzaam eindresultaat garanderen. In dit artikel ontdek je 6 leuke weetjes over de kwaliteit van onze materialen.

1. Materiaal en machine op elkaar afstemmen

Zowel de machines als materialen worden samen getest door ons Quality Assurance (QA) team. Deze tests zorgen voor een grondige controle en optimalisatie van snijdruk, snijdiepte, type gereedschap en andere factoren. Met zo’n grote verscheidenheid aan materialen en machines is het een hele klus om deze op elkaar af te stemmen. Dagelijks is er diepgaand onderzoek door verschillende teams: hardware, firmware, techniek, naleving, materiaalcompatibiliteit en zelfs juridische beoordeling. Tot slot bezorgen externe en onafhankelijke onderzoekers ons de nodige kwalificaties. Alles getest en goedgekeurd? Dan worden de zorgvuldig gekalibreerde instellingen opgenomen in Design Space. Jij krijgt de keuze uit verschillende opties en met één simpele klik wordt je ontwerp werkelijkheid!

Foto: Kim Langefeld

2. Stresstests voor prestaties en duurzaamheid

Het Cricut QA-team onderwerpt alle materialen aan een reeks stresstests op duurzaamheid en prestaties. Die test herhalen we voor verschillende fases uit de levenscyclus van onze producten: vanaf de eerste productie tot normaal gebruik en slijtage. Want als je een voorraad aan materialen aanlegt, wil je natuurlijk dat de laatste centimeters even kwalitatief zijn als de eerste. Met behulp van gesimuleerde veroudering proberen we de levensduur van ons materiaal te begrijpen en de algehele gebruikerservaring te verbeteren. Hiervoor gebruiken we speciale apparatuur om bijvoorbeeld hoge temperaturen en vochtigheid te simuleren. In ons lab kunnen we zo jarenlange veroudering simuleren in slechts enkele dagen.

Wist-je-dat: alle materialen gemiddeld 20 tot 25 tests moeten doorstaan voordat ze op de markt komen? Voor elke test volgen we procedures en normen die gebaseerd zijn op richtlijnen van autoriteiten als ASTM International en ISO. Het klinkt misschien heel technisch, maar de testprocessen zijn eigenlijk best fascinerend. Denk bijvoorbeeld aan de Glitter Iron-On. Om de kleefkracht te analyseren, gebruikten we een rasterelektronenmicroscoop die tot 1000 keer kan vergroten. Door zo fel in te zoomen op de lijm kan ons team mogelijke verbeteringen ontdekken en vooruitgang boeken met doordachte oplossingen.

Ook onze afneembare en permanente vinyl worden op prestaties en duurzaamheid getest.

  • Cricut Removable Vinyl: duurzaam en toch verwijderbaar. Met meer dan 20 kleuren, unieke effecten en patronen, matte afwerkingen en speciale texturen is Cricut Removable Vinyl het materiaal bij uitstek voor tijdelijke en indoor projecten. Dit type vinyl is tot 2 jaar lang verwijderbaar zonder residu’s en werkt geweldig voor stickers, borden, notebooks, laptops of andere toepassingen. Je leest het goed: experimenteren zonder beperkingen!

Foto: Sandra Schrader

Foto: Sandra Schrader

  • Cricut Permanent Vinyl: weer-, kleur-, vaatwas- en UV-bestendig. Cricut Permanent Vinyl heeft een kleeflaag die tot drie jaar meegaat. Het materiaal is geschikt voor de vaatwasser en gaat tot 100 wasbeurten mee. Net zoals de verwijderbare vinyl is er keuze uit 20 kleuren en een scala aan effecten, patronen en texturen. Zowel mat als glanzend.

3. Smart Materials: slimme materialen voor complexe ontwerpen

Cricut Smart Materials zijn materialen die ontworpen zijn voor jouw Cricut Maker 3, Cricut Explore 3 of Cricut Joy. De Smart Materials zijn speciaal ontworpen om extra nauwkeurig te snijden. De sensoren in compatibele machines kunnen het materiaal ook vooraf opmeten. Zo worden zelfs de meest ingewikkelde ontwerpen een succes! Bovendien kan je de Smart Materials zonder mat gebruiken waardoor je tot wel 12 meter lang kan snijden.

Cricut Smart Materials zijn verkrijgbaar in Smart Vinyl, Smart Iron-On, Smart Label en Smart Paper. Lees er meer over op Cricut Help.

4. Ideale instellingen voor de hittepers voor langdurig resultaat

Cricut Iron-On en Smart Iron-On (inclusief glitters) hechten via warmte aan stof, hout en andere hittebestendige producten. Tijdens het testproces gaan we op zoek naar de optimale tijd- en temperatuurinstellingen voor een langdurig resultaat. Zodra deze instellingen zijn vastgesteld, worden ze toegevoegd aan de Cricut Heat Guide en de Cricut Heat App. De juiste toepassing is dus enorm belangrijk. Voor het beste resultaat met speciale materialen als Holographic en Sportflex Iron-on volg je de onderhoudsinstructies in ons helpcentrum.

Specifieke vragen over de juiste toepassing van materiaal? Op Cricut Learn vind je meer dan 101 cursussen. Raadpleeg zeker ook de Cricut Help-sectie.

5. Veiligheid op de eerste plaats

Veilige en ethische testprocedures zijn voor ons prioriteit nummer 1. Hoewel bepaalde chemicaliën en additieven gebruikt worden in het productieproces nemen we passende voorzorgsmaatregelen om het productiepersoneel veilig te stellen. Daarnaast doen we er ook alles aan om veilige eindproducten op te leveren. Dat is niet bij alle andere producenten het geval. Sommige niet-Cricut materialen kunnen schadelijke chemicaliën of additieven zoals lood, ftalaat of cadmium bevatten. Wees dus altijd voorzichtig bij het kiezen van materiaal.

Meer weten? Lees de veiligheidsinstructies die bij elk product worden meegeleverd of surf naar cricut.com/safety-compliance.

6. Vernieuwende producten en constante innovatie

Bij Cricut ontwerpen we het hele jaar door nieuwe materialen. We houden rekening met de trends en verschillende behoeftes. Of je nu een startende maker of een ervaren artiest bent: dankzij de steeds groeiende productenlijst is er voor elk wat wils.

Hou dus onze productupdates in de gaten, want er is altijd wel iets nieuws. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang onze aankondigingen rechtstreeks in je inbox. We kijken ernaar uit om je op de hoogte te houden.

Wij zijn nieuwsgierig…

… naar jouw projecten! Wat ga jij maken? Deel zeker je creaties en tag ons met @cricut_nl op Instagram.