Geld verdienen met je SVG’s

29 april 2024

Meld je aan voor het Contributing Artist Program van Cricut en verkoop je ontwerpen in Design Space

Ons Contributing Artist Program (CAP) is een initiatief van Cricut om de diversiteit aan content in Design Space te vergroten. Onafhankelijke ontwerpers en kunstenaars kunnen zich opgeven en hun ontwerpen uploaden en aanbieden aan de Cricut-community in Design Space.

Hoewel CAP minder dan een jaar oud is (sinds februari 2023), zijn er al meer dan 230 ontwerpers uit 30 verschillende landen bij betrokken en hebben ze meer dan 80.000 ontwerpen in de database van onze Design Space-software geüpload. Cricut groeit zowel lokaal als internationaal en speelt met dit programma in op de diversiteit van onze gebruikers. Naast alle internationale ontwerpen die er al zijn, delen bijdragende ontwerpers hun eigen stijl met hun ontwerpen, zodat alle gebruikers nog makkelijker inspiratie en afbeeldingen kunnen vinden voor hun volgende Cricut-project.

CAP-ontwerpen herkennen in Cricut Design Space

Je herkent onze ontwerpers, zoals Etloné Punselie aan de paarse badge naast hun profielnaam.

We hebben een oproep gedaan om meer ontwerpers enthousiast te maken voor dit programma, zodat we binnenkort nog meer geweldige afbeeldingen kunnen aanbieden.

De link naar het aanmeldformulier vind je onderaan het artikel!

De voordelen van het Contributing Artist Program

Ontwerpers kiezen om de volgende redenen voor het Contributing Artist Program van Cricut:

 • Je krijgt maandelijks uitbetaald: koppel je Stripe-account voor eenvoudige uitbetalingen.
 • Geen exclusiviteit: Cricut is niet de eigenaar van je werk en je kunt je ontwerpen nog gewoon via andere kanalen verkopen.
 • Statistieken: krijg inzicht in welke ontwerpen het het beste doen onder Cricut-leden.
 • Wereldwijde zichtbaarheid: bereik meer dan 5 miljoen Cricut-leden overal ter wereld.
 • Geen downloads: Cricut-leden kunnen je ontwerp alleen in de Design Space gebruiken en niet downloaden.
 • Artistieke voordelen: je krijgt toegang tot webinars voor kunstenaars/ontwerpers met wedstrijden, korting en meer.
 • Meer zichtbaarheid op social media: onze CAP-deelnemers en hun ontwerpen staan altijd centraal in onze promoties op social media.

Geld verdienen met het Contributing Artist Program

Er zijn twee manieren om als ontwerpers geld te verdienen in het Contributing Artist Program: gebruik van je ontwerpen en directe aankopen. Je verdient als Cricut Access-abonnees je afbeeldingen gebruiken. Hoe meer mensen je ontwerp gebruiken, hoe meer je eraan verdient. Deze betalingen kunnen zich herhalen: als een Access-lid jouw ontwerp deze maand gebruikt en dezelfde persoon de volgende maand weer, krijg je er opnieuw voor betaald. Hoe meer je ontwerpen worden gebruikt, hoe meer geld je verdient. Je ontvangt dus maandelijkse betalingen voor:

 • Gebruik van je ontwerpen: je verdient elke keer dat Cricut Access™-abonnees je ontwerpen gebruiken als onderdeel van hun abonnement.
 • Aankopen met 50% royalty’s: als iemand je SVG-bestanden koopt, delen we de omzet 50/50.

Waarom is de verkoop van je ontwerpen op Cricut anders dan op andere marktplaatsen?

Cricut is de marktleider in snijmachines voor thuisgebruik. We hebben ongeëvenaarde kennis in deze branche en inzicht in de consumentenwereld. Beide delen we graag met onze ontwerpers. We weten dat we alleen succesvol kunnen zijn als we jullie kunstenaars en ontwerpers helpen om te slagen. Daarom voorzien we CAP-deelnemers van de informatie die ze nodig hebben om content te creëren waar klanten op zitten te wachten. We bieden technische opleidingen, inzicht in trends en suggesties voor content. Daarnaast is het belangrijk dat Cricut de ontwerpen beschermt. CAP-ontwerpen zijn alleen voor persoonlijk gebruik: leden en klanten mogen je ontwerpen niet doorverkopen en ze kunnen de bestanden niet downloaden vanuit de Design Space-app. Cricut verplicht je ook niet tot exclusiviteit, zodat je alle ontwerpen gewoon op andere platforms kunt blijven verkopen.

Naast dat we je betalen voor gebruik van je ontwerpen, organiseren we vaak exclusieve loterijen waarmee je materiaal kunt winnen en voeren we marketingcampagnes waarmee je nieuwe, nog niet gepubliceerde producten kunt leren kennen en gratis marketing krijgt binnen de hele Cricut-community. Bovendien zijn onze CAP-ontwerpers inmiddels een echte, getalenteerde community: ze delen onderling kennis en ondersteunen elkaar bij de verdere ontwikkeling van het programma.

Veelgestelde vragen en informatie over aanmelding

We hebben wat informatie voor je verzameld zodat je je aanmelding kunt voorbereiden.

Wie kan zich aanmelden?

Kunstenaars/ontwerpers die originele SVG-ontwerpen maken in Adobe Illustrator of vergelijkbare software, kunnen zich aanmelden. Dit programma is ontwikkeld voor kunstenaars die weten hoe ze unieke ontwerpen moeten maken en die hun talenten willen delen in Design Space. Dit programma is niet geschikt als je alleen projecten maakt met bestaande Design Space-afbeeldingen. Wel heel leuk dat je je creativiteit met anderen deelt, maar we raden je aan om dit gewoon te blijven doen door je creaties als onderdeel van communityprojecten te delen in Design Space.

Hoe weet je of je goed in het programma past?

Wij zijn op zoek naar ontwerpers die originele, unieke, digitale ontwerpen maken. Je hoeft geen Cricut-snijmachine te hebben, maar technische vaardigheid is een vereiste voor de aanmelding. Je moet dus weten hoe je ontwerpen maakt voor een snijmachine. Momenteel kunnen we alleen ontwerpers accepteren die 2D SVG’s maken voor snijden of tekenen. We kunnen geen projectontwerpers, 3D-ontwerpers, raster/PNG-ontwerpers of patroontekenaars opnemen (binnenkort hopelijk wel!). Aanmelden voor het Contributing Artist Program is heel simpel: je hoeft maar 3 SVG’s en een daarop aansluitende portfolio in te dienen. De SVG’s die je indient worden dan technisch gecontroleerd, want we willen duidelijke, goed gelaagde, goed geformatteerde en mooi vormgegeven afbeeldingen zien. Je portfolio moet bij de SVG’s passen. Een portfolio van schilderijen of webdesigns laat ons je creativiteit en talent voor ontwerpen zien, maar helpt ons team niet beslissen of je geschikt bent voor het programma. Je portfolio moet ons team een goed idee geven van wat voor soort ontwerpen je gaat maken. Een persoonlijke website, een Instagram-profiel gericht op ontwerpen of een webshop als Etsy, waar je je ontwerpen verkoopt, is daarom wel nuttig. YouTube-kanalen of Design Space-profielen zijn geen goede opties, omdat het moeilijk kan zijn om te zien welke ontwerpen echt van jou zijn.

Als je deel wilt nemen aan het Cricut Contributing Artist Program, kun je je vandaag nog aanmelden. We kijken ernaar uit om je ontwerpen te zien!

Waarom zou ik me aanmelden?

Omdat alle ontwerpen in Design Space geoptimaliseerd zijn voor Cricut-snijmachines, moeten we verzekeren dat jouw inzendingen ook compatibel zijn. We letten op het bestandstype, complexiteit van je ontwerp en andere criteria om te controleren of jouw ontwerp goed samengaat met onze snijmachines.

Welke criteria hanteert Cricut bij het beoordelen van mijn aanmelding?

Wij beoordelen je aanmelding met name aan de hand van 3 criteria:

 • Technische vaardigheden: ingediende ontwerpen moeten met het oog op Cricut-snijmachines zijn ontworpen. Daarom is de technische kant van je ontwerp een cruciaal onderdeel. De ontwerpen worden door Cricut-snijmachines gesneden, getekend, van folie voorzien of zelfs in materialen gegraveerd. (Tip: om voor Cricut geschikte, schaalbare afbeeldingen te maken, kun je het beste zeer dunne lijnen vermijden, niet meer dan zes kleuren gebruiken en alle lettertypen, paden en stroken aangeven).
 • Esthetiek en originaliteit van het ontwerp: bij het testen houden we rekening houden met jouw ontwerpvoorkeuren, waaronder het gebruik van kleuren, afstand en typografie. Zorg er dus voor dat je SVG’s ook bij je portfolio aansluiten. We willen er zeker van zijn dat jij de oorspronkelijke ontwerper bent van de afbeelding.
 • Visuele helderheid: het ontwerp moet zonder verdere uitleg duidelijk zijn, wat betekent dat een kat eruit moet zien als een kat. Ook het ontwerp van de SVG’s moet voor zich spreken. Elke afbeelding waarvoor uitleg nodig is, is een project en we nemen momenteel geen projecten aan.

Dien ook geen afbeeldingen in die geïnspireerd zijn op of lijken op gelicentieerde content (zoals van Disney, Marvel, etc.), omdat dit automatisch leidt tot afwijzing voor het programma.

Welke technische vaardigheden moet ik hebben en welke eigenschappen moeten mijn ontwerpen hebben?

Als het om het maken van bestanden gaat, letten we op de volgende punten:

 • Snijdbaarheid: de lijnen moeten dik genoeg zijn bij de standaardafmeting van de geladen afbeelding, zodat het materiaal kan worden gesneden en niet scheurt.
 • Schoon: bestanden met onnodige ankerpunten, verborgen lagen en onzichtbare paden/stroken accepteren we niet. Het materiaal moet gesneden kunnen worden en mag niet scheuren bij texturen die meer ankerpunten nodig hebben.
 • Complexiteit: ingewikkelde ontwerpen moeten zo dik zijn dat ze bij de standaardgrootte van het geladen beeldmateriaal gesneden kunnen worden en het materiaal niet scheurt.
 • Begrijpelijk: bij afbeeldingen van meerdere lagen moet duidelijk zichtbaar zijn waar de volgende laag in de rest van het ontwerp ligt. De afbeeldingen moeten zo zijn ontworpen dat ze na het uitsnijden van de afbeelding duidelijk samengesteld kunnen worden.
 • Compleet: de afbeelding heeft de bedoelde snijgrootte en lettertypen/stroken/paden zijn tijdens het indienen van het ontwerp aangegeven en samengevoegd. Afbeeldingen moeten ‘snijklaar’ zijn zonder uitleg, instructies of foto’s.
 • 2D: we accepteren alleen ontwerpers die 2D SVG’s maken en geen projectontwerpers, 3D-ontwerpers en PNG-ontwerpers.

Tips voor je portfolio

We hebben geen professionele portfolio’s nodig, maar we hebben wel een paar tips waar je mee opvalt.

 • Je map bevat alleen jouw originele ontwerpen.
 • De SVG’s die je indient passen bij de stijl van je portfolio. We willen er zeker van zijn dat jouw ontwerpen origineel zijn.
 • Je Instagram-profiel opnemen is prima, maar zorg ervoor dat die openbaar is.
 • Omdat het Contributing Artist Program een visueel medium is, mag je YouTube niet als portfolio gebruiken.

Wat voor soort portfolio kan ik indienen?

 • Voorbeelden van een goed portfolio: een webshop of online marktplaats, een Instagram-account, een persoonlijke website of een portfoliowebsite.
 • Voorbeelden van minder geschikt portfolio: een Design Space-profiel, gebroken links, content die geen verband houdt met CAP, een YouTube-kanaal, Google Drive-map of Dropbox-map.

Tips voor de SVG’s

Momenteel worden ALLEEN SVG’s met een afbeelding geaccepteerd voor het Contributing Artist Program. Als je projecten indient, zullen wij je helaas afwijzen voor het programma. Lees ook de uitleg over het bestandstype, zodat je niet automatisch wordt afgewezen.

Gewenste bestandstypen

 • Enkelvoudige beelden: een SVG-bestand met één bewerking (bijvoorbeeld een vectorbestand dat alleen wordt gesneden). Het bestand mag meerdere lagen en/of kleuren bevatten, maar slechts één bewerkingstype.
 • Afbeeldingen met meerdere bewerkingen: een bestand met meerdere bewerkingen (bijv. snijden, tekenen, vouwen, folie, PNG’s voor Printen en snijden, enz.).
 • Project: een complex bestand dat alleen of als onderdeel van een groter project kan worden gemaakt. Hiervoor zijn instructies voor het in elkaar zetten nodig of foto’s (bijvoorbeeld 3D-objecten als bloemen of dozen, kaarten, enveloppen en alles wat niet gemakkelijk te identificeren is uit de afbeelding van het uitgesneden bestand).
 • Lettertype: toetsenbordcompatibele bestanden (bijv. OTF, TTF, enz.)

Checklist voor je aanmelding

Aan de hand van deze checklist kun je controleren of je geschikt bent voor het programma:

 • originele en individuele ontwerpen
 • gespecialiseerd in 2D-ontwerpen
 • een eigen, unieke en uniforme stijl
 • portfolio met SVG-bestanden
 • de technische vaardigheden om de bestanden te maken
 • kennis over hoe je ontwerpen voor snijmachines maakt

Als je aan al deze criteria voldoet, klinkt het of het programma goed bij je past. We kijken uit naar je aanmelding!

Hoelang duurt het voordat Cricut mijn aanmelding heeft bekeken?

Ons doel is om alle kandidaten binnen 10 werkdagen van een beslissing op de hoogte te stellen. We hopen dat we sneller zijn, maar we willen ervoor zorgen dat we elke aanmelding zorgvuldig beoordelen, dus het is ook afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat we krijgen.

Wat gebeurt er als ik afgewezen word?

Neem de tijd om onze criteria en tips door te lezen. Je kunt het altijd na drie maanden nog een keer proberen. Helaas slagen we er vanwege het grote aantal aanmeldingen niet in om alle ontwerpers gedetailleerde, individuele feedback te geven.

Vergoeding

Moet ik betalen voor deelname aan het programma?

Nee, het programma is gratis. Er kunnen wel kosten in rekening worden gebracht bij het overboeken van je uitbetalingen van Stripe naar je bankrekening.

Hoeveel ga ik verdienen?

Je inkomen hangt af van de volgende factoren:

 • Populariteit van je ontwerpen: je verdient elke keer dat Cricut Access™ -abonnees je ontwerpen gebruiken. Hoe meer volgers je afbeeldingen gebruiken, hoe meer je verdient. Het bedrag wordt bepaald door het gebruik van alle Cricut Access™ -afbeeldingen te meten.
 • 50% royalty’s voor aankopen: als iemand zonder Cricut Access™-abonnement je SVG-bestand koopt, krijg je hiervoor een vergoeding.

Hoe word ik betaald?

Om betaald te worden, moet je een Stripe-account aanmaken. Meer informatie vind je in de algemene voorwaarden van Stripe. Er kunnen wel kosten in rekening worden gebracht bij het overboeken van je uitbetalingen van Stripe naar je bankrekening.

Hoeveel keer word ik betaald?

Je krijgt maandelijks uitbetaald. Betalingen worden op of voor de 15e van de daaropvolgende maand overgemaakt naar je Stripe-account.

Eigendom van de content

Bezit Cricut mijn ontwerpen?

Nee, Cricut is niet de eigenaar van je ontwerpen. Je kunt je ontwerpen ook ergens anders verkopen. Houd er alleen rekening mee dat je afbeelding na inzending en bevestiging permanent in Design Space blijft.

Hoe beheer ik mijn ingezonden ontwerpen?

Zodra je bent toegelaten tot het Contributing Artist Program, kun je je aanmelden bij ons ontwerpersportaal. Van daaruit kun je je ontwerpen ter goedkeuring indienen, je bestanden een naam geven en categoriseren, en zien hoe de verkoop van je ontwerpen verloopt.

Hoeveel ontwerpen kan ik uploaden?

Je kunt zoveel beeldmateriaal uploaden als je wilt, zolang het maar je eigen bestanden zijn en je de volledige rechten van ze hebt. Content die inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van derden is niet toegestaan en wordt verwijderd.

Welke bestandstypen accepteert Cricut?

Momenteel worden ALLEEN SVG’s met een afbeelding geaccepteerd voor het Contributing Artist Program. We houden je op de hoogte zodra we nieuwe typen accepteren.

Kunnen anderen mijn afbeeldingen downloaden en ergens anders gebruiken?

Nee, je ontwerpen worden alleen in Design Space gebruikt door Cricut-leden en je ontwerpen vallen niet onder ons Angel-beleid. Hiermee kunnen Cricut-leden afbeeldingen gebruiken voor projecten die ze kunnen verkopen. De CAP-ontwerpen zijn daar momenteel niet in opgenomen en mogen niet worden gebruikt voor projecten die worden verkocht. Cricut behoudt zich het recht voor om het Angel-beleid aan te passen. CAP-ontwerpers worden hier dan natuurlijk wel van op de hoogte gebracht.

Kan ik mijn ontwerp verwijderen uit Design Space?

Nee, en hier is de reden: goedgekeurde ontwerpen bevinden zich in de Cricut-bibliotheek in de cloud. Nadat Cricut-leden de afbeeldingen voor hun projecten hebben gebruikt, moeten ze daar blijven. Om deze reden kunnen verzoeken om grafische afbeeldingen te verwijderen helaas niet in overweging worden genomen.

Je aanmelden als bijdragende ontwerper

Wil je je graag aanmelden?

Het aanmeldformulier vind je op de Engelstalige pagina voor het Contributing Artist Program van Cricut. Wij zien je aanmelding graag tegemoet en hopen dat je in ons programma wordt opgenomen!

Wat wordt jouw volgende creatie?

Wij zijn héél benieuwd om te zien wat jij gaat maken. Als je ons tagt in je posts (@cricut_nl), wordt jouw creatie misschien wel gedeeld op onze kanalen. Volg je ons al overal?

 • Nieuwsbrief: Inspiratie, nieuwtjes en promoties rechtstreeks in je inbox. Registreer je nu!
 • Instagram: Een dagelijkse dosis creatieve inspiratie.
 • Youtube: Stap voor stap tutorials.
 • Facebook: De officiële Facebook pagina van Cricut Nederland en België
 • Facebook groep: De groep voor alle Cricut fans uit Nederland en België, om te leren van en met elkaar.
 • TikTok: Leuke Cricut-project inspiratie en exclusieve tips en tricks.