Eindeloze mogelijkheden met stencil

28 maart 2023

Inspiratie zit in de kleine dingen, of het nu gaat om een muurschildering, een cool kunstwerk of een unieke tafel bij je favoriete meubelwinkel. En meestal kan je diezelfde look bereiken met een Cricut, Cricut Design Space en een rol stencilvinyl. Nu kan jij ook een geweldige muur- en meubelontwerper zijn!

Er zijn een verschillende opties voor stencilmateriaal van Cricut: Smart Stencil voor Cricut Explore 3 en Cricut Maker 3, Smart Stencil voor Cricut Joy en Cricut Flexible Stencil Film.

Smart Stencil voor Cricut Explore 3 en Cricut Maker 3

Stel je eens voor wat je kan stencilen nu je designs tot 3,6 meter kan snijden. Voortaan maak je immense muurprojecten! Niet alles hoeft echter ‘bigger than life’ te zijn. Smart Stencil is perfect voor alle soorten oppervlakken zoals hout, canvas of glas. Hoe cool zou het zijn om een geverfd element toe te voegen aan een lange, houten tafel? Kom maar op met het upcyclen van oude meubels!

Ontwerp en snijd

Verwijder de stukken waar je verf op wilt overbrengen – dit proces kan anders aanvoelen dan hoe je normaal vinyl pelt

Breng transfer tape aan op Smart Stencil en breng het stencil over op de tafel.

Zorg ervoor dat je je project voorbereidt door eerst het oppervlak te reinigen voordat je stencil of transfer tape aanbrengt. Breng je stencil aan op iets dat al geverfd is, test dan eerst een klein deel van je tafel om er zeker van te zijn dat de verf niet omhoog trekt. Als dit het geval is, moet je mogelijk de eerste laag verf coaten met een soort doorzichtige kit voordat je je volgende verflaag aanbrengt.

Verwijder de transfertape en schilder over het stencilontwerp

Verwijder het stencil om je ontwerp te onthullen

Het uiteindelijke project

Nu is je creativiteit niet meer te stoppen! Ben je klaar om alles te stencillen?

Smart stencil voor Cricut Joy

De perfecte afmeting voor Cricut Joy, Smart Stencil wordt ook geleverd op rollen, perfect voor snelle, alledaagse stencilprojecten. Cricut Joy Smart Stencil kan strakke lijnen creëren op zowel gebogen als vlakke oppervlakken.

Ontwerp en snijd

Zorg ervoor dat je het stencil verwijdert in de gebieden waar je kleur/verf/enz. wil overbrengen naar het project. De rest van het sjabloon beschermt de rest van het oppervlak.

Breng transfer tape aan op het Smart Stencil en breng het stencil over op het glas

Verwijder de transfer tape en breng etspasta aan op het stencilontwerp

Verwijder het stencil om je ontwerp te onthullen

Het uiteindelijke project

Cricut flexibele stencilfilm

Cricut Flexible Stencil Film is een verbeterd stencilmateriaal met een zelfklevende achterkant voor eenvoudige toepassing. Flexibele stencilfilm is je ideale stencilmateriaal wanneer je op een mat snijdt. Het is duurzaam, maar te verwijderen zonder resten. Net als Smart Stencil is Flexible Stencil Film ideaal voor muren, glas en canvas. Wij gebruiken het heel graag om blanco doeken om te toveren in op maat gemaakte woondecoratie.

Ontwerp en snij – zorg ervoor dat je dit materiaal op een mat plakt

Verwijder de stukken waar je verf op wilt overbrengen – dit proces kan anders aanvoelen dan hoe je normaal vinyl pelt.

Breng transfer tape aan op het flexibele stencilfilm en breng het stencil over op je canvas

Verwijder de transfer tape en schilder over het stencilontwerp

Verwijder het stencil om je ontwerp te onthullen

Het uiteindelijke project

Welke Cricut-machine je ook hebt, Cricut heeft een stencilvinyl speciaal voor jou. En alle projecten die we je hebben laten zien, kunnen met elke Cricut-machine worden gemaakt. Ga voor meer stencilinspiratie naar Cricut Design Space en zoek naar “stencil” op de projectpagina. Heb je je volgende gestencilde project gemaakt? Deel het dan op social media en tag ons @cricut_nl