Aan de slag met jouw Cricut (en waar je inspiratie vindt)

28 maart 2023

Heb je net jouw nieuwe Cricut snijmachine uitgepakt en kan je niet wachten om er mee aan de slag te gaan? Hier zijn enkele tips en trucs om van jou een echte Cricut wizard te maken.

Stap 1: Cricut Design Space

Download eerst Cricut Design Space, en volg het stappenplan om jouw machine juist in te stellen. De intuïtieve software zal je helpen om je nieuwe Cricut machine aan te sluiten en voor je het weet maak je de mooiste projecten.

Eenmaal je machine is aangesloten, begint het pas. Speel met Cricut Design Space en probeer dingen uit! Begin bijvoorbeeld met een eenvoudige vinyl sticker of snij een afbeelding om er een wenskaart mee te maken. In de verpakkingsdoos zitten ook extra materialen die je kan gebruiken. Doorzoek zeker de beeldbibliotheek in de software.

Stap 2: Afbeeldingen

Kies een afbeelding of tekening die je opvalt, sleep deze naar de ontwerpruimte, pas het formaat aan en klik vervolgens op de knop ‘make it’ . Het resultaat is jouw eigen ontwerp uitgesneden in het gekozen materiaal!

We raden aan om in het begin met één materiaalsoort te werken. Dit materiaal kan vinyl of karton zijn of zelfs iron-on! Eenmaal je dat onder de knie hebt, wordt alles eenvoudiger.

Er zijn 3 manieren om een afbeelding uit te snijden of te tekenen:

  1. Zelf opladen in Design Space van een plaatje dat je op het internet vindt (hou hierbij zeker rekening met copyrights).
  2. Zelf iets tekenen in Design Space, maak hierbij gebruik van eenvoudige lijnen en figuren die je samenvoegt.
  3. Cricut Access: gratis één van de 1000 Freebies die wekelijks wisselen. Registreer je via je telefoon voor de betalende versie van Cricut Access en kies uit meer dan 100.000 afbeeldingen en honderden lettertypes aan slechts 8.99 euro per maand. De eerste maand is volledig gratis! NA registratie op je telefoon, heb je toegang tot deze database zowel in de app als op je desktop.

Stap 3: Kant-en-klare projecten

Een andere geweldige plek om te beginnen is de categorie gratis projecten in Design Space. Daar vind je 50 gratis kant-en-klare projecten die bovendien regelmatig wisselen. Registreer je je voor de betalende versie van Access, dan heb je naast de extra afbeeldingen en lettertypes ook honderden extra kant-en-klare projecten. Bij elk project staan de nodige instructies om het ontwerp te maken of aan te passen en om te toveren tot jouw project. Dit is de ideale manier om niet van scratch te moeten beginnen. Een wit vlak kan immers verlammend werken.

Stap 4: Surf naar start2cricut.com en boek een online workshop

Op www.start2cricut.com vind je online workshopsproductinfomatieonze blogeen wishlist-creator en nog zoveel meer. Je vindt er alle urls die je nodig hebt voor inspiratie en hulp. Momenteel hebben wij een exclusieve aanbieding voor nieuwe Cricut-gebruikers: 50% korting op een workshop voor Cricut Joy of Cricut Maker/Explore.

Stap 5: Word lid van een Cricut Facebook-groep

Daarnaast kan je altijd hulp vragen aan de Cricut-community. Op Facebook vind je veel Cricut-groepen. Als beginner kun je hier terecht voor deskundig advies en antwoorden op al je vragen.

Deze groepen zijn ook een perfecte plek om Cricut-vrienden te maken en zelf deel uit te maken van de Cricut-gemeenschap! Je kan er tevens heel veel inspiratie opdoen voor je toekomstige projectjes. Zoek in een groep naar een onderwerp – anderen hebben wellicht al soortgelijke vragen gesteld – of post een bericht met jouw vraag. Er zijn geen domme vragen; iedereen heeft die fase meegemaakt!

Veel groepen hebben, naast bestanden vol met hulpvolle informatie, ook live sessies, workshops en online evenementen waaraan je kan deelnemen. Laat je hier inspireren.

Stap 6: Vind inspiratie op sociale media

Een heel gemakkelijke stap om je Cricut-skills te doen groeien is ons gewoon volgen op de sociale media. Je krijgt van ons nieuws, tips en inspiratie via instructievideo’s of livesessies om je verder te helpen.

Je kunt ons vinden op Facebook , InstagramTik Tok en Pinterest.

Volg ook andere Cricut-adepten op Instagram. Gebruik hiervoor de hashtag #cricutmade om content en inspiratie te vinden die door Cricut-gebruikers is gemaakt. Je zult zien dat Cricut creatievelingen hun snijmachines voor alles gebruiken: van huisdecoratie, naaiwerkjes, knutselwerken in papier, modelbouw en veel meer… Wedden dat het niet lang duurt om projecten te vinden die je zullen inspireren.

Stap 7: Leer van YouTube

Wil je nog eens zien hoe de Cricut Design Space werkt? Of hoe je alweer een mesje vervangt? En hoe gebruik je die iron-on? Leer er meer over via YouTube. Een geweldige nuttige bron voor beginners waar je alles vindt wat je moet weten. Ook voor experts trouwens 😉

Abonneer je hier op het Cricut Nederland & België YouTube account.

Veel succes met je volgende project!